Provincie roept lokale besturen op voor campagne gezond beeldschermgebruik.  Drie gemeenten uit onze provincie schreven al in, nog 67 te gaan.

Het Provinciaal Veiligheidsinstituut (PVI) richt haar pijlen in het tweede luik van hun campagne Play Pauze Stop op gemeenten. Bij het promoten van gezond gedrag in een dagelijkse omgeving spelen gemeenten een belangrijke rol.

Gemeenten kunnen concrete acties organiseren zoals gezond beeldschermwerk bespreken in de (kinder)gemeenteraad, een rek- en strekdans inoefenen tijdens de speelpleinwerking of een gamenamiddag organiseren met actieve pauzes. Gemeenten die zich achter Play Pauze Stop willen scharen, kunnen zich inschrijven via www.playpauzestop.be.

Play Pauze Stop, de campagne van het Provinciaal Veiligheidsinstituut over gezond beeldschermgebruik op school en thuis, loopt sinds oktober 2014. De doelgroep bestaat uit jongeren van 10 tot 14 jaar en hun omgeving. Het is de bedoeling dat zij bij het gebruik van beeldschermen automatisch 'PLAY PAUZE STOP' in hun hoofd laten klinken.

Play roept op om te variëren in je schermhouding, Pauzeer actief elk half uur en Stop na twee uur beeldschermgebruik in je vrije tijd. Uit onderzoek blijkt dat samenwerking tussen verschillende partners zoals scholen, gemeenten, Huizen van het Kind, opvoedingswinkels, de Gezinsbond, bibliotheken, OCMW's essentieel is om een langdurig Play Pauze Stop-effect te behalen.

Door actief samen te werken met verschillende partners zoals gemeenten zet het PVI in op informeren en sensibiliseren, facilitatie, reglementering en afspraken, zorg en begeleiding. In maart 2016 start het grote publieksluik. Het is de bedoeling om ondertussen al zoveel mogelijk lokale besturen aan boord te krijgen.

In de voetsporen van Herentals, Schilde en Hulshout

Via een eenvoudig inschrijvingsformulier op www.playpauzestop.be kunnen gemeenten en lokale organisaties inschrijven. Op de website staat ook alle informatie over de kadermethodiek Gezonde Gemeente @VIGeZ en vind je allerlei kant-en-klare acties die zorgen voor een vliegende start.

Deelnemende gemeenten kunnen bovendien altijd terecht bij het PVI voor feedback, tips en advies. Herentals, Schilde en Hulshout schreven al in, net als acht andere gemeenten buiten de Antwerpse provinciegrenzen.

Waarom beeldschermgebruik beperken?

Gedeputeerde voor veiligheid Bruno Peeters legt uit: "Lichamelijke klachten als gevolg van ongezond beeldschermgebruik duiken al op bij kinderen vanaf 9 jaar. Rug-, nek-en schouderpijn in je kindertijd vergroten de kans op RSI (klachten door herhaaldelijke overbelasting) als volwassene.

Belgische kinderen tussen 10 en 12 jaar brengen maar liefst 60 procent van hun tijd zittend door. Door het vele zitten, verhoogt hun kans op overgewicht. De negatieve gezondheidseffecten van sedentair gedrag en schermgebruik blijven gelden zelfs als jongeren ook voldoende bewegen.

Daarom worden kinderen en jongeren aangeraden schermtijd in hun vrije tijd te beperken tot maximum 2 uur per dag en langdurige periodes van schermgebruik om de 30 minuten te onderbreken met een korte actieve pauze."

Meer info:
www.playpauzestop.be
E playpauzestop@provincieantwerpen.be